Wednesday, April 8, 2009

7 quotes for the April 7th

Democracy is too good to share with just anybody. Nigel Rees 

Îmi place cum unii cetăţeni ai Republicii Moldova înţeleg democraţia – ceva abstract, noţiune la care apelezi când îţi aperi drepturile, şi ceva ce omiţi, când vorbeşti despre drepturile altora. Poţi fi democrat doar de dimineaţă, dacă aşa ţi-e mai convinabil. Sau de mai multe ori pe zi, dacă este nevoie.
Poţi să lupţi pentru dreptul la opinie, dar să consideri că cei ce au altă opinie sunt infractori. Poţi fi democrat în lozinci, dar nu şi în acţini. Democraţia e foarte democratică... doar că de la democraţia până la anarhie e un pas... care unii cetăţeni RM se pare că l-au făcut...

Man is a social animal. Aristotel

Ceea ce nu necesită demostraţii sofisticate. Am fost şocată să văd cu cât entuziasm tinerii distrugeau clădirile Parlamentului şi Preşedenţiei. Probabil toată energia, care a fost acumulată timp de câţiva ani, şi-a găsit ieşire astăzi. Ce sunt sălile de sport, secţiile de arte marţiale pe lângă posibilitatea de a arăta cât eşti de puternic cu piatra în mână... Vai ce de tari au fost baieţii care pozau pe fonul clădirilor distruse. Unii chiar filmau la telefonul mobil, acei erau cei mai tari...
Priveam secvenţele şi mă gândeam că dorinţa de autorealizare zace în fiecare om, dar la unii se manifestă doar în acte de vandalism... trist...

To educate a man in mind and not in morals is to educate a meance to society. Theodore Roosevelt

Şi dacă se spune peştele se strică de la cap, atunci eu aş adresa acest proverb părinţilor protestanţilor. Nu vă supăraţi, dar omul bine educat, sau pur şi simplu educat, nu îşi va permite niciodată astfel de comportament. Chiar îmi inchipui cum unii din participanţi ai evenimentului vor veni acasă mândri, că au pus şi ei o cărămidă în temelia democraţiei, prin aruncarea unei pietre în frumoasele ferestre ale Preşedenţiei. Şi parinţii lor tot vor fi mândri, odraslele fac parte din teneretul activ al ţării. 

Taxpayers are the victims of the war against poverty. Unknown American

Şi chiar dacă părinţii nu şi-au învaţat copiii să respecte proprietatea publică – vor suporta consecinţele tot ei. Distracţia acestor tineri entuziaşti o sa le coste zeci de milioane de lei, prin intermediu impozitelor. Atunci mă întreb, dacă tot nu respectaţi legile, nu respectaţi conducerea, nu respectaţi statul, atunci respectaţi-vă măcar pe sine. 
Clădirile devastate nu reprezintă patriponiul partidului comunist, ele sunt ale Moldovei.

When individuals form a mass, the dignity of each individual is dying under the crowd’s feet. William Schwebel

Sunt convinsă că majoritatea celor ce au protestat, nici nu conştientizau ce se întâmplă. Credeau că fac parte din ceva important şi sacru, dar în realiate s-au lăsat manipulaţi. M-a mirat faptul că pe lângă cei ce faceau dezordine, era o mulţime de lume care a participat în calitate de observatori. Când mai vezi Parlamentul în flăcări? Personal nu faci nimic rău, iar curiozitatea nu este păcat mare. Şi iarăşi, mai faci nişte videoclipuri pentru youtube.
Ruşine...

Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau. Alexandru Lăpuşneanu

Sloganul, care nu este echivalent şi pentu Uniunea Europeană. Câtă naivitatea trebuie să ai, ca să consideri că ridicarea drapelului UE pe Preşedenţia dărâmată îţi va aduce mai aproape aderarea mult dorită? Nici UE, nici România nu au nevoie de noi, cu atât mai mult cu aşa publicitate. Orice cetăţeam al RM, care a fost vreo dată în România ştie ce diferenţă mare e între noi. Suntem obsedaţi de uniri, alianţe şi aderări, dar nu ne dăm seama că acestea vor fi posibile doar atunci cînd vom ajunge un anumit nivel de dezvoltare şi cultură. Astăzi am realizat că am subevaluat perioda de timp necesară pentru aceasta.

Ochii plâng în televizor. Alternosfera

Imaginile din scuarul Parlamentului provoacă trei sentimente puternice: frica de violenţa mulţimii, dispreţul faţă de cei, ce s-au lăsat manipulaţi, şi ruşine de imaginea de barbari, pe care sigur o vom avea pe arena internaţională.

Manifestarea de astăzi, desigur, a fost un epizod din îndelungatele şi nesfârşitele jocuri politice ale partidelor, unde cel mai mult au avut de pierdut cetăţenii de rând. 

PS: cât de respectată poate fi persoana, care după ce îşi bate joc de o clădire de stat sub pretextul luptei pentru democraţie, scoate atent din ea un televizor şi liniştit pleacă acasă?

24 comments:

victor said...

Absolut de acord. Protestatarii se folosesc de metodele regimului pe care incearca sa il distruga, adica se folosesc de revolutie si proteste.

Opozitia daca banueste frauda ar putea angaja juristi care sa documenteze frauda si sa deschida un proces la CEDO. In loc de aceasta tinerii arunca cu pietre.

Proteste au loc si la Londra, au avut loc si in Grecia - nu sint ceva deosebite. Ma gindesc totusi cit de mult vor dauna ele imaginii Moldovei. Oricum nu sint un argument in plus in atragerea investitorilor straini.

Protestatarii nu inteleg ca metodele pe care le folosesc sint cel mai mare argument al PCRM de a se debarasa de opozitie. Ei spun - ce vreti sa alegeti pe cei ce se aduna in centru cu orice ocazie si arunca cu pietre.

Victor said...

http://www.youtube.com/watch?v=Zek829-RpMg&feature=player_embedded

Natan said...

Alina, respect pentru acest articol.

Sandu said...

Alina, ai fost centru? Sau tot ce ai scris se bazeaza pe cele vazute la tv? Daca ai fost in centru, cati tineri ai incercat tu sa opresti sa nu mai vandalizeze totul?

Tinerii nu au fost agresivi si protestau pasnic pana nu au incercat sa-i disperseze cu tunurile de apa... De ce a fost nevoie sa-i provoace cu tunurile de apa? Ca anume din acel moment lucrurile au inceput sa evolueze in directia nedorita.

Sunt de acord ca felul in care au evoluat ieri lucrurile este regretabil... Insa cand se aduna o masa mare de oameni e foarte usor sa fie manipulata, mai ales daca nu se gasesc lideri adevarati care sa-i dirijeze. Rosca, in acest sens, evident avea o pregatire speciala... doar ca s-a compromis demult.

Imi pare rau ca n-ai scris nimic despre cum protestatarii duceau in brate politistii loviti spre Ambulante, despre cum au format un coridor si au permis politistilor pasnic sa paraseasca cladirea parlamentului, fara a-i lovi deloc... Stiu ca era si mai bine daca deloc nu se ajungea la asta, insa pana la urma nu toti sunt/au fost asa cum ai scris tu mai sus... De aceea nu e bine sa generalizam si sa ii catalogam pe toti in vreun fel judecand doar dupa cativa pe care i-au aratat mai mult pe la stiri.

Gh. Iudin said...

Sigur că devastările nu "sunt bine".
Dar au şi efecte benefice:
- toată lumea e cu ochii pe Moldova- dacă nu ardea Parlamentul cine ştie dacă protestul era să fie aşa de mediatizat, peste cîtva timp acuzaţiile de manipulare vor fi uitate - dar mişcarea de protest va fi reţinută.
- dincolo de acuzaţiile de manipulare, s-a văzut că nu toţi dorm, că există potenţial de rezistenţă.

Chiar îmi pare rău de lamentările multora că protestarii au "stricat totul".
Ce mai putea fi "stricat" în Moldova?

Jeka said...

pacat ca vezi si accentuezi doar partea urita a lucrurilor. zeci de mii de oameni au sustinut akolo la presedintie nu din dorinta de distrugere, ci pentru ca le-a ajuns cutitul la os, pentru ca s-au saturat, pentru ca au crezut din toata inima ca acele actiuni pot schimba ceva.
si in primele rinduri au fost copii, copii parintii la sigur sunt peste hotare.. si cum am vazut azi dimineata 90% in Italia au votat pe comunisti, 80% in Romania.. si o fraza din multime, zisa de un barbat de cam 50 de ani, cu lacrimi in ochi: "Ce rusine.. acum copiii ne arata cum sa ne aparam drepturile"

tu ai vazut doar rezultatul. la fel si NIT a aratat doar scandarile: "unire cu romania"...

Alina Cazachevici said...

Sandu, nu am fost în centru şi nici nu îmi pare rău. E bine că au fost la protesc şi cei mai omeneşti, şi cei mai mult responsabili.

Totuşi, consider că fiecare ca s-a dus la manifestaţie cu cele mai frumoase scopuri, dar nu au plecat atunci când s-a început vandalismul - au contribuit pasiv la ceea ce s-a întâmplat.

De ce? Pentru câţiva provocători nu au putere fără o mulţime care îi susţine. Şi e de ajuns ca lumea pur şi simplu să stea în spatele lor, creând efectul de mulţime.

Pentru că dacă toţi care consideră acţiunile de distrugere ca unele inacceptabile ar pleca acasa, în faţa Preşedenţiei şi Parlamentului ar rămâne 20-30 de oameni, care repejor s-ar dizolva şi ei.

Da aşa, dacă poporul "Panem et circenses!"...


Dl. Iudin, mi-a înteresant, consideraţi că putem avea încredere în acest potenţial de rezistenţă? Doriţi ca rândurile lor să crească? Doriţi să trăiţi în astfel de societate?

Da, consider că au stricat. Au stricat ceea pentru ce luptă, imaginea Moldovei de ţară democratică.

Alina Cazachevici said...

Jeka, vom avea viitor frumos numai atunci cînd ne vom învaţa să gândim cu 2 paşi înainte. Oare chiar aţi crezut că manifestările vor trece paşnic? Era clar că vor avea loc provocări, de la bun început.

E bine că ne apărăm drepturile, e rău cum ne apărăm drepturile.

Am privit ieri ştirele la toate posturile posibile. Şi oricum consider că ceea ce s-a făcut nu va aduce rezultatul dorit.


Apropo, în Ucraina au fost anulate rezultatele alegerilor în 2004. Şi nu ţin minte să fi ars cladirea Radei. Dacă găsiţi informaţie despre aceasta, daţi un link.

Anonymous said...

alina
multzi dintre cei care au venit la protest shi au fost in primele rinduri pe scarile preshedentziei indemnau pe ceilaltzi sa nu arunce cu pentre, sa se rezume la oua
sa protesteze pashnik
shi doar pentru ca au fost atacatzi din spate de cei de la scut care ne impingeau din spate in multzime, shi daca mai cadea unul era calcat in picioare (mersi lui stamat ca ma ridicat) doar din cauza asta shi au inceput totul
nimeni nui mai puteau opri
mim rupt glasul strigind la oameni sa deie voie pompierilor sa stinga focul, sa deie voie politzishtilor ranitzi sa fie dushi la ambulantza
preshedentzia shi guvernul avea sa ramina doar cu kiteva geamuri sparte daca politzia avea doar sa se apere shi sa nu treaca la atak!
mai mult
acei oameni care shi au suferit primii atacuri din partea politzishtilor ii aparau in timp ce politzia se retragea
nimic personal insa numi place concluziile ...
desigur e dreptul tau sa le expui ...
va indem sa ieshitzi in strada shi sa pledatzi pentru o manifestare pashnica
pentru neadmiterea folosirii fortzei in skopuri devastatoare, provokatoare ...

maximca said...

alina
multzi dintre cei care au venit la protest shi au fost in primele rinduri pe scarile preshedentziei indemnau pe ceilaltzi sa nu arunce cu pentre, sa se rezume la oua
sa protesteze pashnik
shi doar pentru ca au fost atacatzi din spate de cei de la scut care ne impingeau din spate in multzime, shi daca mai cadea unul era calcat in picioare (mersi lui stamat ca ma ridicat) doar din cauza asta shi au inceput totul
nimeni nui mai puteau opri
mim rupt glasul strigind la oameni sa deie voie pompierilor sa stinga focul, sa deie voie politzishtilor ranitzi sa fie dushi la ambulantza
preshedentzia shi guvernul avea sa ramina doar cu kiteva geamuri sparte daca politzia avea doar sa se apere shi sa nu treaca la atak!
mai mult
acei oameni care shi au suferit primii atacuri din partea politzishtilor ii aparau in timp ce politzia se retragea
nimic personal insa numi place concluziile ...
desigur e dreptul tau sa le expui ...
va indem sa ieshitzi in strada shi sa pledatzi pentru o manifestare pashnica
pentru neadmiterea folosirii fortzei in skopuri devastatoare, provokatoare ...
maximca

Alina Cazachevici said...

Maximca, ai dreptate.
Îmi cer scuze de la tine şi de Sandu, şi de la alţi oameni pe care-i ştiu şi pe care nu-i ştiu pentru că nu am scris nimic despre cei ce au încercat să amelioreze situaţia.

Părerea mea e mai mult decât o părere, e un strigăt de suflet. Şi ceea ce n-aţ vrea cel mai mult, asta ca pe seama şi pe fonul vostru să se spele pe mâini cei ce s-au manifestat violent.

Aş vrea să repet că nu sunt contra ca cetăţenii să-şi apere interesele, dar sunt categoric împotriva agresivităţii şi vandalismului.

Natan said...

Până la momentul ocupării Președinției, era o acțiune de protest. Violent, dar protest. Când pe Președinție a fost arborat steagul României și harta României mari, a devenit tentativă de lovitură de stat cu implicații politice și diplomatice grave. Urmările le vedem începând deja de azi, dar vor mai fi. Iar când lumea a început să mănânce din cantina sau să fure calculatoare, deja a devenit ridicol și a degenerat în pueril.
Oare cum în timpul asaltului Palatului de Iarnă în 1917, marinarii și soldații ceia simpli, majoritatea analfabeți de la țară, nu au atins acolo nimic, iar ieri, elevii și studenții din capitală, viitorul și speranța noastră, s-au purtat ca niște dobitoace și au reușit să dezguste toată lumea?

Marcel Spatari said...

Doar pentru ca s-a arborat drapelul Romaniei a devenit tentativa de lovitura de stat?
Daca se arbora drapelul Georgiei sau al Libanului, tot era tentativa?
Ce inseamna "tentativa"? De ce nu a reusit "tentativa"? S-a opus cumva cineva acestei "tentative"?
Si ce trebuia sa se intample daca reusea tentativa?
Cine a facut aceasta tentativa?

Ma mira cu cata nonsalanta repetati un termen foarte serios - "tentativa de lovitura de stat".

A fost un grup de derbedei care au incitat alti derbedei la violenta si vandalism. Si nu trebuie generalizate lucrurile. Pentru ca anume asta vrea partidul de guvernamant.
Si inca nu se stie ce implicatie au partidele in toate astea.
Uitati-va la Moldova 1.

Gh. Iudin said...

To Alina
După recţia comuniştilor de ieri (cu învinuirea României de imlpicare, etc.) înlin să ced că într-adevăr e mai mult rău decît bine în ceea ce s-a întîmplat.

Dar, nu cred că a fost afectată imaginea RM ca ţară democratică.
Mă uit des la Euronews şi văd ot felul de manifestaţii în Grecia, Ungaria, Franţa, Anglia, Estonia - acolo tot se întîmplă lucruri de acest gen. Oare şi în acele cazuri se compromite imaginea de ţări democratice?

Dorina said...

Da, Alina, desigur ai dreptate cand judeci cu atata inflacarare cele actiuni de vandalism petrecute acolo, dar referitor la "cei care au stat acolo" – nu as atat de categorica: vezi comentariul meu pe blogul lui Natan la postul “PMAN”. Exact la asta ma refeream.

maximca said...

Alina sorry
eu o sa mai ies
o sa ies nu ku puterea ci cu camera de fotografiat
ca sa arat la oameni kum cei care provoaca multzimea se ascund pe urma in spatele scutierilor shi discuta cu cei din SIS
cum cei care ne filmau la manifestarile din ultimul an arunca primii cu pietre in politzishti
shi daca cineva incearca sa le spuna ceva indata sunt luatzi pe sus
Una e cert: SIS-ul lucreaza bine
bravo lor
au mai invatzat kite ceva
insa noi tot nu sintem mai proshti
tre de gindit
de avut un plan
e un razboi informativ foarte bine planificat
shtiu doar un singur strateg care ar putea pune la punct asha ceva ...
il vom vedea pentru prima data printre deputatzi
IMHO
Pace ;)

belloimpossibile said...

eu evit sa imi dau cu parerea despre ce se intampla in moldova. nu am trait acolo, nu am prieteni de acolo, iar imaginea mi-am conturat-o prin filtrul mass-media. chiar si asa e greu de imaginat o tara democratica, cu un regim comunist la conducere.

abuzurile fata de libertatea de expresie sunt doar un exemplu de situatie care cantareste mult mai greu la imaginea externa a moldovei, decat protestele din chisinau.

despre uzul violentei, tu pornesti de la ideea ca e ceva premeditat. zic si eu, desi e foarte probabil sa gresesc, poate ca e vorba de oameni disperati, care au acumulat nenumarate frustrari. oameni care, multi dintre ei, au vazut ce inseamna tari libere pe unde au mai fost la studii si acum isi doresc sa fie la fel si la ei acasa. toate astea explodeaza mai ales sub presiunea multimii.

cred in varianta provocarii, mai ales ca sustin asta aici si persoane care au fost acolo in mijlocul evenimentelor. nu cred in varianta manipularii. nu pt ca sunt roman si manipularea s-a pus pe seama romaniei, ci pt ca nu poti sa manevrezi mii de oameni, ci doar sa ii influentezi.

Natan said...

Marcel, ce umilință mai mare poate fi pentru un stat decât să i se arboreze pe o clădire - simbol al statalității steagul unei alte țări? Care n-ar fi ea, Georgia sau Liban.
Nu știu de ce, nu prea am văzut poze din momentul capitulării germaniei naziste, când se semna documentul respectiv (deși ele sunt). Poza care este adevărat simbol al înfrângerii ei sunt doi soldați ruși, care arborează drapelul sovietic pe Reichstag.

Alina Cazachevici said...

Dorina, după vizionarea multor videoclipuri, atât transmise pe posturile TV, cât ţi cele de pe net, pot să fac următoare concluzie, care reflectă doar opinia mea, ceea ce îi atribuie un caracter subiectiv.

Structura mulţimii de protestatari ar putea fi împărţită în următoarele categorii:

1. provocători, o parte mai mică de mulţime - pe scurt, cei ce ştiau ce trebuie făcut şi cum trebuie făcut, ca să fie obţinut rezultatul, care m-a făcut să scriu atât de înflăcărat.

2. cei ce au fost influenţaţi de cei din categoria 1, o bună parte din mulţime - printre ei sunt cei care au inceput manifestul sub pretextul luptei prentu democraţie, dar au terminat cu vandalism.

3. cei ce au ales poziţia de spectatori, majoritatea mulţimii - am văzut destul de multe cadre cu tineri zâmbind, uitându-se la ceea ce se petrece în jurul lor. Ei nu se implicau, nu ridicau piatra, pur şi simplu se distrau pasiv. No comments.

4. cei ce au încercat să oprească actlele de violenţă, cea mai mică parte din mulţime - întîi am auzit despre ei, apoi am vazut şi cadre foarte clare. Din păcate au fost prea puţini, iar mulţimea a fost prea dornică de acţiune.

Recunosc, că există loc de diferite păreri. Cineva consideră că cei ce au acţionat agresiv, dar în numele valorilor pentru care pledează, pot fi îndreptăţiţi, cineva că trebuie pedepsiţi.

Eu am un test psihologic simplu pentru acest caz. Îmi imaginez că am un fiu. Şi îmi inchipui ce i-aş zice: "Uite şi ia exemplu" sau "Să nu faci aşa niciodată, aşa nu este corect". Dacă fac proiecţie la situaţia din 7 aprilie, e a 2-a variantă categoric.

Mihai, presupun că manipularea mulţimii s-a efecuat din interior. E destul de câteva grupe de oameni bine pregătite, ca să gestioneze fluxul de oameni în albia dorită.

Marcel, sunt de acord cu Natan. Nu înţeleg ce vină are drapelul Moldovei...

Maximca, tre să recunosc că nu înţeleg pe cine ai in vedere prin "il vom vedea pentru prima data printre deputatzi", dar cred că e mai bine să te întreb personal ;))

Anonymous said...

Alina, ai scris intr-un stil foarte virgin, prorus si imi pare ca nu faci parte din acesta generatie de aur, care acum au 15-24 ani.

Alina Cazachevici said...

Ok, e şi asta o părere.

Personal, nu văd nimic prorus şi nici proromân. Critic violenţa, atât.

Nu mă derangează să fiu înafara "generaţiei de aur" pentru că nu-mi pasă de catalogări. Doar că mi-e interesant ce distincţie are această categorie de oameni, pe lângă vârstă?

radu said...

au o insigna de aur la piept - acvila cu cruce sau secera si ciocanul - depinde de care parte a baricadei esti. -)))

Larisa Donciu said...

Alinka, eu imi amintesc cind scriam marturii la comisariatul de politie din Romania (am uitat care oras) cind ne intorceam noi din Bucuresti vara ...politstii te-au intrebat "cum e la voi in Moldova" si tu ai zis ceva de genul "foarte bine, lucrurile merg bine si se dezvolta intr-o directie buna" si eu deodata m-am gindit "shi de patriotka e Alina"...mai mult nu comentez nimic pentru ca eu consider ca in interiorul tau e un mare conflict la capitolul asta mai ales ca pledezi pt pace si nu pt violenta.

Alina Cazachevici said...

Lari, merci mult că mă înţelegi *hugs*

Apropo, oraşul era Buzău... pun pariu că noi cu tine niciodată nu vom uita acea zi ;)