Sunday, February 5, 2012

Shall we dance?


O relație între doi oameni e ca un dans: interacțiune, susținere, imagine, și ceea ce este cu adevăr între parteneri. Cum s-ar deosebi un dans de altul în dependența de specificul relației între cei doi?

~ Nici el, nici ea nu au mai dansat până acum, dar sunt plini de dorința de a învăța. Formează o pereche, fără a se gândi mult. Poate asta va fi unicul meu parterent în viață... dar poate și nu... sper să nu-l dezamăgesc... Un pas, al doilea, greșesc, zâmbesc, dar merg mai departe, pentru că știu că ambii sunt începători, și ambii vor același lucru - să se simtă liberi în ritmul muzicii.

~ Ambii sunt experimentați. Înainte să pornească dansul stau într-o poziție ideală: el spatele drept și o privire indiferentă; ea, la fel, întinsă ca o strună, dar mai cochetă, și cu capul înclinat într-o parte, și cu o privire plină de mister. Un, deux, trois... și s-au pornit... mișcare după mișcare, totul e natural... alcătuies un tandem perfect... însă fiecare din ei îl compară pe celălalt cu fostul său partener, care a fost poate nu așa de bun, dar mai drag, nu știu cum... dar, care nu ar fi concluzia, dansul continuă atâta timp cât este muzică.

~ Unul din ei este cu experiență - celălalt nu. Pornesc zâmbind timid... Pas... încă un pas... mmm, se ține bine... încă un pas... ooops, m-a călcat... a încurcat mișcările... iar... pas... întoarcere... are privire pierdută... Acel mai experimentat dintre parteneri este iritat, zâmbește încordat, dar deja așteaptă să se oprească melodia... pentru că niciodată nu a avut răbdare să ajute pe cineva să învețe să danseze... pentru că nu poate tolera greșelile altora... S-ar putea nici să nu reziste până la sfârșitul dansului... Celălalt rămâne pierdut în mijlocul sălii.

~ Unul din ei este cu experiență - celălalt nu. Pornesc zâmbind timid... Cel mai experimentat duce dansul, iar când celălat pășește mai aiurea - îl strănge mai tare în brațe, și îi șoptește: „Totul e bine, abia ne învățăm”. Pas după pas sunt mai aproape, mai uniți... Încă un pas... Pentru a-l încuraja pe celălat, cel experimentat zice mai senzual ca niciodată: „Uită din lumea din jurul nostru, aici suntem doar noi”. Și dansul continuă... poate chiar trece în dansul următor...

~ Ambii au ceva experiență, dar nu iau dansul ca ceva extrem de serios. Pentru ambii e o plăcere, o formă de libertate. Pornesc mișcarea cu întârziere și trebuie să ajungă muzica din urmă, pentru că la începutul melodiei chichoteau despre ceva... Dansează fără să analizeze și să compare, râd ambii când unul din ei greșește, dar nu se opresc. Se rotesc într-o sală de dans, dar își închipuie că sunt pe stradă, și e primăvară, și e ploaie... Nici de muzică nu au nevoie.

Dar ce fel de partener ești tu? 0 comments: